Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll i Sverige

Amerikansk fotboll som räknas som den populäraste idrotten i USA kom till Sverige på 70-talet via amerikanska utbytesstudenter. Sporten utövades informellt till en början och det var inte förrän 1882 som den första klubben, Danderyd Mean Machines, bildades. Idag består den högsta herrserien i Sverige av Carlstad Crusaders, Limhamn Griffins, Stockholm Mean Machines, Tyresö Royal Crowns, Uppsala 86ers och Örebro Black Knights. De damlag som tävlar på högst nivå i skrivande stund är Carlstad Crusaders, Limhamn Griffins, Stockholm Mean Machines, Jönköping Spartans, Göteborg Marvels, Örebro Black Knights, Arlanda Jets och Västerås Roedeers. Populariteten växer i Skandinavien men det är ändå fråga om en ganska liten idrott på våra breddgrader sett till antalet utövare. Många uppskattar dock det faktum att det blivit lättare att följa amerikansk fotboll online.

I Nordeuropa är rugby en sport med längre tradition än amerikansk fotboll och rugby räknas också som ursprunget till amerikansk fotboll. I båda idrotterna handlar det om att, med händer och fötter, transportera en boll (som egentligen inte är en boll eftersom den inte är rund) så att det blir poäng för det egna laget medan motståndarna försöker ta den. Amerikansk fotboll anses ha mer komplicerade regler än rugby men båda sporterna är kända för att vara väldigt fysiskt krävande. Tuffa tag är tillåtna! Bland dem som intresserar sig på allvar för amerikansk fotboll kretsar mycket kring NFL (National Football Leauge) som är den högsta serien i USA. De avgörande matcherna hör till de största publika eventen inom idrott, alla kategorier, och de som spelar i de främsta lagen hör till världens mest välavlönade atleter. Den som gör karriär inom denna sport kan utan tvekan använda en sida som mowido.se och sitt drömboende, någonstans i världen. Eller kanske investera i något i något av våra svenska lag inom sporten så att vi på allvar får fart på verksamheten även här.

Lär dig mer om sporten

Tuff sport som kräver skyddsutrusning

En av alla de saker som gör Amerikansk fotboll så populärt är att lagen består av spelare som har helt olika funktion i matcherna och därmed helt olika fysiska egenskaper. Precis som pjäserna i ett schackspel. Till viss del fungerar det så i alla lagsporter men här är det mer utpräglat. Som åskådare kan man fascineras av allt från små vindsnabba spelare till stora muskelberg vars uppgift är att fånga in dem. Det finns också spelare som är experter på att sparka bollen – något som i vissa lägen kan ge poäng till ett lag och så kallade quarterbacks som är strategiskt sinnade och dirigerar spelet med sina passningar. Hur gör man då om man vill lära sig mer om sporten och kanske framförallt om hur den utövas här i Sverige? på Svenska amerikanska fotbollförbundets hemsida kan du hitta en hel del information om vad som är på gång inom sporten i Sverige. Det är en bra resurs. De olika klubbarnas hemsidor kan också vara bra att besöka för dig som fått upp ögonen för sporten. Vill du ha koll på NFL finns det massor av resurser online.

Posted april 17, 2018 in: Sport by carl

fudge-lite