Lågintensiva sporter

Alla sporter är svåra på sitt sätt – vissa kräver fysisk styrka, andra snabbhet, åter andra stor flexibilitet och rörlighet. Det finns också sådana sporter som kräver finslipad och precis teknik snarare än fysiska förmågor, och det dessa sporter har gemensamt är att de är mycket lågintensiva.

Ett tydligt exempel på en sådan sport är bowling. Man behöver egentligen inte vara särskilt vältränad för att tävla i bowling på hög nivå – istället är det ens kastteknik som är det viktiga. Målet i bowling är som bekant att fälla de tio käglorna som står i den bortre änden av en smal bowlingbana – något som är betydligt lättare att beskriva än att faktiskt göra. Det går visserligen att göra en strike (som det kallas) med ren nybörjartur, men att göra strike på strike på strike, konsekvent, kräver många års träning och finslipning. Om du skulle vilja prova på bowling ska du åka till O’Learys i Kista, som är ett av de bästa ställena att spela bowling i Stockholm.

En sport som kanske kan liknas vid bowling på is är curling. Återigen är det precision, snarare än fysisk förmåga, som är det viktigaste (även om curlingspelare också behöver ett stort mått rörlighet för att få iväg stenen). Curling går ut på att två lag tävlar mot varandra om att placera sina stenar så nära mitten av en måltavla (kallat ”boet”) på isen som möjligt, samtidigt som de försöker slå bort motståndarens stenar. Ett lag består av fyra spelare, varav en skjuter iväg stenen, två sopar isen framför stenen och en står vid boet och vägleder sina lagkamrater.

Slutligen måste man självklart nämna golf när man talar om lågintensiva sporter, eftersom det är den kanske mest populära av dem. Inom golf är det inte bara ens egen precision när det gäller slaget som spelar in (som kraft, vinkel och val av klubba) utan också yttre förhållanden, som vindens riktning. Golf kan därför sägas vara kvintessensen av en precisionssport, och dess svårighet bevisas om inte annat av den mängd träning det krävs för att sänka sitt handikapp – för att inte tala om att tävla i sporten på elitnivå.

Posted juli 20, 2017 in: Okategoriserade by carl

fudge-lite