Padel – en sport för alla

Padel är en sport som funnits sedan i slutet på 1960 talet. Men det är först nu de senaste åren som padeln har fått ett starkt fäste i Sverige och under 2020 bokades det över 1 miljon padelbanor runt om i hela landet. I det här inlägget får du en bra överblick om vad padel är för något och varför det är en populär sport.

En blandning mellan tennis och squash

Padel är en blandning mellan två racketsporter där man använder en boll: tennis och squash. Sporten spelas på en en plan med ett nät i mitten som skiljer av planhalvorna, som i tennis. Men det element man tagit från squash är att man även får använda sig utav väggarna.

Det var i Mexiko år 1969 som affärsmannen Enrique Corcuera byggde en tennisbana i sin trädgård. Problemet var dock att banan var något för liten för att kunna användas vilket gjorde att han fick vara kreativ och komma på en ny sport, vilket då blev padeln.

I padel använder man ett padelracket. Det som skiljer sig mellan ett padelracket och ett tennisracket är att ytan på ett padelracket är ytan hårdare och skaftet är något kortare. I många padelhallar kan du låna ett racket. Men när du börjar att känna dig trygg med sporten kan det vara värt att köpa ett eget padelracket så slipper du ta hänsyn till att någon annan ska använda den lånade utrustningen efter dig. Bollarna som används i padel liknar de som används i tennis. Om du är nybörjare går det bra att använda en tennisboll. Men padelbollar har något mer tryck i sig när du studsar bollen.

En sport för alla

En av många anledningar till varför padel har blivit så pass stort som det är idag är för att det är en sport som passar alla, oavsett ålder och sportvana så kan alla spela padel. Padel är en av de få sporterna i världen där barnbarnen kan spela tillsammans med sina mor eller farföräldrar eftersom att det är de som spelar som kommer överens om i vilket tempo sporten ska spelas. Padel går att träna på en högre nivå, man kan träna padel för att få ett rejält träningspass. Men det är också en bra sport för den som känner för en lättare motion.

Padel är en social sport du kan spela med ditt kompisgäng, med din dejt eller med dina kollegor. Det är vanligt att arbetare spelar padel under sina friskvårdstimmar. Padel hjälper till att få ett bättre fokus, du får bättre kondition, du får en ökad smidighet, ökad styrka och det har dessutom en positiv effekt på det kardiovaskulära systemet som påverkar hjärtat.

Förutom att padel har en positiv effekt på din fysiska hälsa så är det även bra för ditt psykiska välmående. När du rör på dig så släpper kroppen ifrån sig endorfiner vilket bland annat hjälper till att reducera stress vilket i sin tur kan göra att du får lättare att sova på nätterna.

Posted maj 3, 2021 in: Sport by Rebecka

fudge-lite