Smink, smycken och träning

När man sportar och idrottar svettas man ofta ordentligt. Det kan förstås variera beroende på vilken sport man utövar, samt på hur hårt man tränar. I de allra flesta fall spelar det inte så stor roll hur man ser ut när man tränar. Man idrottar helt enkelt för att må bra. I vissa fall kan man dock se att personer bär smink och smycken under tiden de tränar. Är det verkligen vettigt?

Smink måste sitta bra

Om man ska ha smink när man tränar måste det sitta bra. Man bör tänka på att välja välkända och prisvärda märken som Maybelline fit me som finns för alla olika hudtyper. Om sminket inte sitter bra eller är lämpligt för ens hud kommer det snabbt att börja rinna, och det kan se kakigt ut på huden. Det gör sällan att man ser bra ut. Då kan det vara bättre att träna helt utan smink.

Nytagna piercings och träning

Om man precis har tagit en piercing kan det vara klokt att ta det lugnt med hårdare träning ett par dagar. Svett och smuts kan infektera piercingen och dessutom är den som känsligast i början. Om man rider, tränar kampsport eller liknande kan piercingen också fasta och ryckas loss.

Kan sminket störa träningen?

Om man har smink och blir allt för koncentrerad på om det sitter bra eller inte när man tränar kan det ta fokus från det som sker. Om man tränar i en lagsport kan det förstöra hela lagspelet och lyfter man vikter eller liknande kan man råka skada sig eller någon annan om man inte koncentrerar sig. Rinnande smink kan också störa om det hamnar i munnen eller ögonen. Det kan svida och irritera. Smink som hamnar i ögonen kan dessutom göra det svårt att se vilket gör saken än värre.

Krav på att ta bort smink eller smycken

Inom många sporter kan man få veta att man inte får delta i träningen på grund av att man bär smycken, piercings eller smink. Många ridskolor vill till exempel att eleverna tar ut piercings, och eventuella örhängen bör tas bort eller tejpas över med plåster eller kirurgtejp. Det gäller vid både stalljobb och ridning. Även inom sporter som brottning, boxning och kampsport är det vanligt att man inte får ha smink, smycken och annat som inte tillhör sportutrustningen.

En dålig kombination för hyn

Om man har en känslig hy kan det vara svårt att hitta smink som passar, och att bära sminket vid träning kan vara än värre. Många gånger uppstår allergier och liknande när sminket tränger in i huden och när man tränar och blir svettig öppnar porerna upp sig. Då kan smink lätt tränga in där. Man kan dessutom få enklare att utveckla acne och andra hudbesvär om man ofta är sminkad när man svettas mycket.

Posted november 28, 2019 in: Sport by carl

fudge-lite