Vad är sport?

 

En av svenskarnas favoritsysslor på sin fritid är sport; att delta i olika aktiviteter, att följa sportevenemang på TV eller att gå på matcher och tävlingar. Människan har sysslat med atletiska evenemang i tusentals år och det är tecken i sig på att det är något som hon mår bra av, både fysiskt och psykiskt.

Sport inkluderar i princip allt atletiskt utövande och inkluderar ofta tävlingsmoment, vilket gör allt mer spännande både för deltagare och betraktare. Eftersom de flesta sysslar med sport på sin lediga tid har själva ordet utvecklats just från det franska ordet för fritid: desport. Skall man vara lite petig täcker begreppet allt som har med redskap att göra, snarare än endast fysisk prestation. Alltså är skateboard en sport eftersom man använder sig av en rullbräda medan löpning inte är det då det här endast beror på sin egen kropp och därför klassificeras som idrott i stället.

Det finns många sporter som inte kräver styrka utan precision, koncentration eller balans, till exempel golf, skytte och draghundssport och man brukar också tala om frågesport när det gäller att tävla i kunskap, liksom e-sport som handlar om dataspel. Begreppet är inte statiskt; det uppkommer hela tiden nya former allteftersom samhället och dess teknologi utvecklas.

Det viktiga är dock inte vad exakt som är sport eller inte utan snarare glädjen i att syssla med något som både ger glädje, förmågor, samhörighet och allmän prestationsanda. Sport handlar även om ett mentalt tillstånd där människan jobbar mot mål och att bli bättre på saker, liksom att respektera sina medtävlande eller motståndare. Att inpränta detta i unga barn är därför alltid att rekommendera då det utvecklar den unga individen på ett fantastiskt sätt. Det skall aldrig handla om tvång utan det gäller att hitta det som intresserar mest så att sporten förknippas med både skoj och hälsosam tävlingslust.

Olika länder har olika favoritsporter och i Sverige är det först och främst fotboll som gäller, både för damer och herrar. Vidare gillar svenskar innebandy, ishockey och golf och det finns hundratals föreningar över hela landet för människor i alla åldrar. Vare sig det handlar om professionella klubbar eller amatörföreningar arrangeras hela tiden sportevenemang som man både kan delta i eller gå och titta på. När det kommer till publikdeltagande är även motorsport och hästsport mycket populära.

Världens största sportevenemang är naturligtvis de olympiska spelen och här inkluderas både sport och idrott. Andra stora tävlingar är olika världsmästerskap som fotboll och ishockey, Wimbledon för tennis och Tour de France för cyklister. Tack vare radio och TV, och senare internet kan människor idag följa dessa evenemang från vardagsrummet och mobilen och man har lätt tillgång till världens alla sporter när man vill. Sport är ett roligt inslag i allas liv.

Posted april 28, 2017 in: Sport by carl

fudge-lite