Sportens långa historia

 

De tidigaste tecknen på förhistoriskt sportutövande har hittats på spridda platser i världen där t.ex grottmålningar i Frankrike avbildar människor som brottas och löper för 15 000 år sedan eller i Mongolien där män syns brottas inför publik för 9 000 år sedan. Detta visar att människan länge har haft en tävlingsinstinkt men skall man klyva hår handlar dessa avbildningar om idrott snarare än sport då man inte hade redskap i dessa grenar. Äran hamnar i stället i Libyen där 7000 år gamla grottmålningar visar människor som sysslar med bågskytte.

För 5000 år sedan tävlade sumerer mot varandra i fiske i vad vi idag kallar Irak, men skall man tala om välutvecklade sportevenemang är det de gamla egypterna som kammar hem förstapriset. Under utgrävningar av en stor mängd kungagravar har arkeologer hittat avbildningar av tävlingar i så vitt skilda sporter som skytte, rodd och tyngdlyftning liksom spjutkastning och en antik variant av biljard. Sporten handlade inte bara om att framhäva människans prestationer utan också om att hylla sina gudar och de gamla grekerna organiserade ofta sportevenemang vid begravningar för att hedra den avlidnes minne och ge dem en rejäl avskedsfest.

År 776 f: Kr grundades de första olympiska spelen i Grekland och precis som idag hölls de vart fjärde år och inkluderade många sport- och idrottsgrenar. Många av dem hade sina rötter i krigsföring, som att löpa med rustning eller rida hästspann, och om man vann gav man ära åt hela sin hemort. Även om vinnaren inte fick mer än en lagerkrans tilldelades han många privilegier vid sin hemkomst, som att slippa betala skatt och få gratis mat för resten av livet.

Grekerna lade stor vikt på sportmanskapet då det visade stark moral och välutvecklad karaktär. När världserövraren Alexander den Store inte lyckades vinna i de olympiska spelen accepterade han detta nederlag medan den romerske kejsaren Nero tvingade domarna att deklarera honom vinnare trots att han trillat av spannet redan i den första kurvan.

Under medeltiden blev det mycket populärt med olika bollsporter som tidiga varianter av fotboll och tennis men för de högre klasserna gällde det att vara en skicklig fäktare och ryttare. Livsfarliga sporter som tornerspel visade ridderskap och mod och följdes passionerat av alla samhällsklasser.

På 1800-talet började man återuppliva stora sportevenemang som de olympiska spelen och i Sverige blev amatörsport en stor och populär del av folklivet på 1900-talet.

Posted mars 19, 2017 in: Sport by carl

fudge-lite