Välja rätt sportaktivitet för barn

Det är inte så lätt att hitta den aktivitet som ens barn gillar bäst och vill hålla på med. Som förälder kanske man sportar själv, som exempelvis spelar fotboll eller håller på med motorsport. Då är det lätt att barnet halkar in på den sporten. Visserligen är det inget fel med det, men det kan ju vara så att barnet hade valt en annan sportaktivitet om det hade fått testa andra sporter.

För enligt forskare så är det viktigt för barn att få prova olika typer av sport när de är barn, istället för att hålla på med en och samma från en tidig ålder. Det sägs att om barn specialiserar sig tidigt så blir de framgångsrika. Men nu är det så att det bara är en myt!

Det har ingen betydelse om barn väljer en sportaktivitet i tidig ålder inte. Förr tvärtom att barn har större chanser att lyckas i en sport om de väntar med att specialiserar sig.

Tänka på inför valet av aktivitet

Det finns några saker som man som förälder bör tänka på innan man ska välja aktivitet/aktiviteter för sitt barn. Följer man råden bör det underlätta för barnet att välja rätt sportaktivitet så småningom.

  • Vad gör ditt barns kompisar på sin fritid? För det är viktigt med det sociala samspelet redan i tidig ålder. Då de får lära sig att samarbeta mellan tränare och de andra barnen. Samtidigt är kamraterna väldigt viktigt för att aktiviteten ska bli rolig och framför allt att träna blir något positivs. För det är ju så att idrotta ska vara jättekul!
  • Ta och välj en idrottsförening som erbjuder olika typer av idrotter inom samma klubb. Detta gör att barnet kan kombinera och hålla på med flera idrotter samtidigt. Något som också man kan ha i åtanken att barnets aktiviteter hör ihop med säsonger, så under sommaren blir det exempelvis fotboll och på vintern ishockey.
  • Ett bra tips är att ta sig tid att läsa idrottsföreningens policy, som gör att man som förälder får reda på vad som förväntas av en som förälder och för sitt barn.
  • Ta ett snack på tränaren för att få redan på hur denna ser på delaktighet, prestationer, uttagningar för tävlingar/matcher och så vidare. Då får man en bild på hur föreningen och tränaren är, samtidigt som man har koll på läget och kan vara förberedd.
  • En av de sakerna som är bland de allra viktigaste för barn, är att få prova och testa olika idrotter för att på så vis komma fram till vilken idrott som passar för barnet. Dels går det att testa olika typer av idrotter på hemmaplan. Annars erbjuder oftast idrottsföreningar att barn får testa idrotten några gånger gratis.

Mer info

För att få reda på mer information om de olika lokala idrottsföreningarna som finns, så är det bara att söka på nätet. Precis om man skulle vilja ha mer info om https://www.kampanjjakt.se/ eller annat spännande!

Posted juli 20, 2018 in: Sport by carl

fudge-lite