Så blir du en elitidrottare

Trots att vi är många som har eller har haft drömmar om att bli proffs inom någon sport, så är det få förunnat att faktiskt lyckas. Förr lekte barn att de var Stefan Edberg eller Mats Wilander hemma på garageuppfarten och nu leker barnen att de är Erik Karlsson eller Zlatan Ibrahimovic när de spelar hockey eller fotboll med sina vänner. Det krävs dock otroligt mycket för att bli en av de stora sportstjärnorna som får resa jorden runt och utöva sin sport på heltid samtidigt som man kan klä sig i trendiga kläder från peak performance och köra bilar som Ferrari eller Porsche.

Vad krävs för att bli en elitidrottare?

I den här artikeln tänkte jag lista en del saker som krävs för att bli en elitidrottare. Det ska dock sägas att det inte på något sätt är en garanti att man lyckas bara för att man följer de steg som följer:

  • Talang. Man måste ha någon form av talang för att kunna nå den yttersta världseliten. Visst finns det så kallade träningsprodukter, men i 99 fall av 100 så når de inte hela vägen fram till toppen.
  • Träning. Man klarar sig å andra sidan inte enbart på talang. Man måste träna hårt och mycket. Exempelvis komma tidigt till en träning eller stanna kvar efter en träning för att nöta extra på någon speciell del inom den aktuella sporten. Exempel på det kan vara tekningar i hockey eller frisparkar i fotboll.
  • Uppoffringar. Det krävs en hel del uppoffringar om man vill bli bland de bästa i världen. Ofta är det i tonåren man utvecklas som mest, och det är samtidigt den tid då fester och intresse för det motsatta könet växer. Många väljer tyvärr att sluta med sin sport i tonåren då ovanstående intressen tar över. Det är inget som säger att man inte får festa ibland, men man måste då välja sina tillfällen noga, till exempel bör man absolut inte festa dagen innan en match och helst inte mitt under säsongen då det kan påverka kroppens förutsättningar.
  • Kost och sömn. Det är viktigt att ha bra kost- och sömnrutiner för att ge kroppen optimala förutsättningar för att lyckas med den idrott man utövar. Även här får man så klart äta en pizza eller kebab emellanåt, men man ska försöka hålla sig till kost som har högre näringsvärden samt mycket vitaminer och mineraler. Även sömnen är viktig och det är bra om man sover minst 8 timmar per natt så att kroppen blir ordentligt utvilad och orkar ta sig an de påfrestningar som hård träning innebär.

Kanske kan ovanstående tips ha en liten inverkan till att du eller din son/dotter blir nästa stora superstjärna på sporthimlen. Om viljan och intresset finns så är det bara att hoppas. Lycka till!

Posted mars 7, 2019 in: Sport by carl

fudge-lite