Fotboll i hjärtat och TV-rutan

 

Fotboll är idag världens populäraste sport med över 250 miljoner spelare i 200 länder. Det är också den sport som följs av flest TV-tittare och över hela jordklotet följs sporten från radioapparater och TV-skärmar passionerat av människor i alla åldrar. I varmare länder som Grekland och Italien är det vanligt att man träffas i ett café och sedan tittar på fotboll tillsammans, trots att man har TV hemma, och med internets utspridning kan man nu följa sin favoritsport från mobilen i princip när man vill.

De tidigaste formerna av fotboll utövades av antikens greker och romare som hade flera bollsporter som involverade händer och fötter. Dessa spel utövades både på organiserade fält och mer informellt på gator, vilket precis som idag kunde innebära stora risker för omgivningen; en berömd romersk rättegång handlade om en rakning som gick riktigt illa för kunden då en boll sparkats in i barberarens lokal!

Det första exemplet på fotboll med regler som liknar dagens återfinns i Kina, där man på 600-talet sparkade på en boll mellan sju spelare, men ordet fotboll uppkom i England på medeltiden. Spelet spred sig över hela Europa och även om reglerna kunde variera från land till land så var spelglädjen densamma överallt. Det var så spelet kom till Sverige; under 1800-talets senare hälft inspirerades svenskarna av britterna att börja sparka boll och mot århundrades slut hade de första organisationerna och svenska mästerskapen arrangerats. Snart hade även kvinnorna hakat på och år 1917 bildades Sveriges första damlandslag.

Eftersom sporten är så populär hålls numera en årlig Fotbollsgala som direktsänds i TV. Här utdelas priser till årets bästa spelare i kategorier som bästa anfallare och årets mittfältare. Till det kommer det populära stryktipset där svenskar varje vecka tippar vilka fotbollslag som skall vinna i hopp om att vinna storvinsten.

Posted februari 19, 2017 in: Sport by carl

fudge-lite