Träning vid sidan av sporten – tips!

För dig som är aktiv inom någon fysisk idrottsgren kan det vara nödvändigt att träna andra övningar vid sidan av själva sporten. Att träna både styrka och rörlighet är viktigt för ditt välmående och din fysiska förmåga. Det handlar om att skapa goda förutsättningar för både muskler och leder när du sportar.

I den här artikeln ger vi dig praktiska tips på övningar som gynnar din idrottsaktivitet – oavsett sportgren. Häng med och ta del av tipsen som gör dig smidigare och starkare!

Rigga ett hemmagym

Det kanske mest optimala lösningen för dig som vill hitta ett sätt att träna styrka och rörlighet vid sidan av din normala idrottsaktivitet är ett hemmagym. Då ger du dig själv friheten att planera in dina träningspass på bästa sätt samtidigt som du kan “spontanträna”. Det må kosta en slant att köpa träningsmaskiner, vikter och annan utrustning, men i längden är det en lönsam investering. Tipset är att ta en närmare titt på gorilla sports nätbutik där du hittar ett komplett utbud av utrustning till hemmagymmet. Välj och vraka mellan allt från träningsbänkar, skivstänger och fria vikter till rehabutrustning och träningsplagg.

När du riggar ditt hemmagym är det viktigt att utgå från dina egna behov och syftet med din hemmaträning. Är det främst att bygga muskler kanske en skivstång och träningsbänk räcker. I det fallet kan din träning utföras i ett mindre utrymme i hemmet. Behöver du däremot mer plats för exempelvis mer “rörliga” övningar gäller det att anpassa utrymmet. Du som vill träna för att undvika skador bör investera i olika typer av utrustning.

Medicinboll och fria vikter

En medicinboll är fördelaktigt för både småmuskulatur och balansträning, vilket är viktigt för att förebygga skador i muskulatur och leder. Den vanligaste ledsjukdomen bland svenskar är artros och medicinbollen är ett bra träningsredskap för att motverka den sortens besvär. Olika övningar med medicinboll innebär dessutom att hela kroppen är aktiv under träningen. Den kräver dock utrymme eftersom du ofta ligger ner när den här sortens övningar utövas.

Fria vikter är bra av olika anledningar; dels för att bygga upp muskulatur, dels för att förebygga ledbesvär. Investera i olika viktklasser som du sedan kombinerar i träningen där vissa övningar fokuserar på styrka, medan andra går ut på att träna rörlighet.

Konditionsutrustning eller inte?

Då vi i den här artikeln främst ger dig som är en aktiv idrottare tips på kompletterande sidoträning är konditionsredskapen inte något vi primärt rekommenderar. Det är bättre att satsa på vikter och annan typ av kroppsträning eftersom du förmodligen får konditionen på den “vanliga” träningen.

För den som ändå känner att konditionen behöver finslipas vid sidan av det ordinära idrottandet är roddmaskinen en gynnsam investering. Dagens roddmaskiner för hemmaträning är dessutom ergonomiskt utformade. Med den här konditionsmaskinen kan du inte bara tappa kilon utan dessutom jobba med hållningen!

Posted september 26, 2019 in: Sport by carl

fudge-lite